Budućnost solarne energije i zanimljivosti

Solarno drveće

Ulice Evrope bi uskoro mogle biti obasjane “solarnim drvećem” (Solar Tree). Reč je o uličnom svetlu koje mogu gradovima da uštede dosta energije i novca. Napajanje se vrši preko solarnih panela a Sunce ne ispostavlja račun.

“Solarno drveće” predstavlja revolucionarni koncept u javnom osvetljenju. Ovaj proizvod je idealan spoj dizajna i vrhunske eko tehnologije.

3-Zanimljivosti-Solarno dvro u Veneciji

Projekat Solar Tree je urađen u saradnji sa firmama Artemide i Sharp Solar. Dizajner ove solarne rasvete je Ross Lovegrove a svako “drvo” je viskoko 5.5m i ima 10 solarnih panela koji su raspoređeni kao grane drveta. Paneli skupljaju sunčevu svetlost i pune baterije koje su smeštene u podnožju, u bazi svetiljke. Baterije noću napajaju LED diode i daju ulično svetlo. Takođe postoji mogućnost da se baterije preko punjača napajaju sa javne gradske mreže onim danima kada je oblačno i kada intenzitet sunca nije dovoljan. Na panelima je ugrađen i detektor svetlosti, tako da se svetla automatski uključuju u sumrak i gase u zoru, čime se dodatno štedi energija. “Solarno drveće” je dizajnirano tako da funkcioniše i samostalno i u sinhronizaciji sa javnom gradskom mrežom. Ugradnjom ovakvih LED sistema, smanjila bi se emisija štetnih gasova a ujedno bi se smanjio i račun za potrošenu energiju.

Izvor: www.efikasnost.com

Kompanija Reno instalirala najveći solarni parking

Posle akcija kompanija Ferari i Audi, koje su već instalirale solarne panele na krovovima svojih proizvodnih pogona, Reno je pokrenuo najveći solarni projekat u automobilskoj industriji.

Kada svi solarni paneli budu postavljeni i instalirani pokrivaće ukupnu površinu od 450.000 m2 u Renoovim fabrikama u Francuskoj. Solarni paneli generisaće 60 mv i uticaće na smanjenje 30.000 tona CO2 godišnje. Solarni paneli biće instalirani i na svim većim dostavnim centrima ove kompanije. Realizacija ovog projekta počela je krajem prošle godine a završetak projekta planiran je za kraj 2012 godine.

1-Zanimljivosti-SolarniParking-Reno

1-Zanimljivosti-SolarniParking-Reno

Kompanija posebno ističe podatak da će po završetku projekta solarni paneli pokriti površinu jednaku 63 fudbalskih terena i da će generisati dovoljno stuje da napajaju grad veličine 15.000 stanovnika. Projekat ’’Solarni Krov’’ kompanije Reno deo je plana da se smanji količina ugljen-dioksida za 10 procenata do kraja 2013 godine. Krajnji cilj projekta je smanjenje još 10 procenata u periodu od 2013 do 2016 godine. U kompaniji navode da se zahvaljujući novim impelmentiranim tehnologijama i nizom mera teži realizaciji ovih prestižnih ciljeva. Kompanija je već primetno smanjila potrošnju električne energije i želi da svoj dalji razvoj bazira na obnovljivim izovrima energije.

Izvor: www.ecospark.com

NEMAČKA: Solarne elektrane zamenile 20 nuklearnih elektrana
2-Zanimljivost Nemačka - Zamena 20 Nuklearnih elektrana sa solarnim

Nemačka je ostvarila svetski rekord u oblasti solarne energije kada su njihove solarne elektrane za jedan sat tokom popodneva 25. maja 2012. godine proizvele 22 GWh električne energije. To odgovara snazi 20 nuklearnih elektrana, saopštio je Međunarodni privredni forum za obnovljivu energiju (IWR).

Nemačka je prošle godine, posle havarije japanske nuklearne elektrane Fukušima, odlučila da postepeno napusti nuklearnu energiju. Ona namerava da je zameni obnovljivim izvorima energije. Nemačka ima instalirane solarne elektrane kapaciteta koji odgovara snazi fotonaponskih parkova u celom ostatku sveta. Nemačka solarnom energijom pokriva oko četiri odsto njenih godišnjih zahteva za strujom.

Izvor: Portal za energetsku efikasnost

Indija otvorila najveći solarni park na svetu

Zapadnoindijska država Gudžarat je pustila u rad najveću solarnu elektranu na svetu. Ovaj solarni park proizvodiće 214 megavata struje (MW) i veći je od kineskog Golmudskog solarnog parka od 200 MW, koji je prethodno držao rekord. Novi solarni park biće sistem kapaciteta 500 MW i trebalo bi da u potpunosti bude završen do kraja 2014. godine.

U ovom trenutku park se prostire na 1.200 hektara nenaseljene oblasti, što ga čini jednim od površinski najvećih solarnih parkova u svetu. Ovaj projekat predstavlja deo nastojanja Indije da sa 600 MW solarne energije ojača svoj energetski sistem.

3-Zanimljivosti-Indija-SolarniPark

Po završetku izgradnje ovog parka, emisija ugljen dioksida (CO2) koja se ispušta u atmosferu biće smanjena za 8.000.000 tona i biće ostvarivana ušteda od 900.000 tona uglja i prirodnog gasa godišnje. Ovaj solarni park je ozbiljan podsticaj ambicijama Indije u oblasti obnovljivih izvora energije. Indija želi da do 2020. godine obnovljivi izvori energije čine do 15% ukupnih energetskih kapaciteta, u odnosu na današnjih 6%. Radovi na izgradnji ovog parka su počeli još u decembru 2010. godine. Očekuje se da će u sektoru solarne energije biti otvoreno oko 30 000 novih radnih mesta.

Izvor: www.blmasinac.com

solarna ćelija koja proizvodi više energije nego što prima svetlosti

Naučnici američke Nacionalne laboratorije za obnovljivu energiju napravili su prvu solarnu ćeliju kojoj kvantna efikasnost prelazi 100%. Kvantna efikasnost se tu odnosi na protok broja elektrona kroz strujni krug u solarnoj ćeliji u jednoj sekundi. Taj se broj deli s brojem fotona, odnosno ulaznom energijom, a razlika predstavlja kvantnu efikasnost.

4-Zanimljivosti-Amerika-Napravljena Prva Solarna Ćelija

Naučnici iz pomenute laboratorije zabeležili su efikasnost na novoj solarnoj ćeliji od čak 114%! Njihova solarna ćelija se zove MEG, odnosno multiple exciton generation. MEG dakle može od jednog fotona proizvesti više od jednog elektrona, a ta ekstra energija dolazi od kvantnih tački koje kupe energiju, koja bi se inače raspršila u obliku toplote.

Ćelija je napravljena od cink oksida, olovnog selenita i zlata te je presvučena antirefleksivnim materijalom, koji se nalazi na prozirnom materijalu.

Treba pomenuti da je još 2001. godine Arthur Nozik, naučnik iz navedene laboratorije, tačno predvidio da će MEG biti 100% efikasan. Pitanje je samo zašto se ne krene u masovnu proizvodnju s tim ćelijama, koje bi efikasno mogle zameniti naftu i plin. Da ne spominjemo smanjenje zagađenja okoline.

Izvor: www.alt-energy.info

Najveći solarni most na svetu

Viktorijanski železnički most u centru Londona "Blackfriars Bridge" postaće najveći solarni most na svetu, koji će imati više od 4400 visokoefikasnih fotonaponskih panela na novom krovu.

5-Zanimljivosti-London- Najveći Solarni Most na svetu

Kada instalacija bude završena krov nove "Blackfriars" železnicke stanice postaće dom za više od 6000 metara kvadratnih solarnih panela, što će obezbeđivati polovinu energetskih potreba stanice. Ovaj most se nalazi na reci Temzi, a originalni most je sagrađen tokom doba parnih mašina 1886. godine.

Solarna instalacija proizvodiće 900 000 kWh struje svake godine, što će biti kombinovano sa drugim merama za uštedu energije, kao što su sistemi za prikupljanje kišnice i sunčane cevi za prirodno osvetljenje.

Izvor: www.novimagazin.rs

Ford Focus sa solarnim punjenjem

U najnoviju ponudu električnog Forda uključeni su i fotonaponski paneli kapaciteta 2,5 kWh koje će kupci moći da smeste na krovove svojih kuća preko kojih će puniti svoj novi automobil te tako svojim električnim Focusom upravljati na – solarnu energiju!

Sistem je sposoban prosečno generisati oko 3000 kWh električne energije godišnje, što je dovoljno da električni Focus pređe 1600 km mesečno. Često postavljano pitanje je kako će se upravljati automobilom preko dana, kada bi se on trebao puniti. Ideja je jednostavna. Tokom dana sistem isporučuje prikupljenu energiju električnom operatoru za potrebe domaćinstava, a on je vraća noću, kada je opterećenje manje, a energija jeftinija, da biste napunili automobil.

5-Ford Focus na solarno punjenje

Sistem će se u početku nuditi isključivo u SAD-u, a u ubrzo ćemo ga videti i na evropskom tržištu. Najveća mana, za sad, je cena koja bi, čak i uz državne podsticaje, trebala iznositi visokih 10 000 američkih dolara.

Izvor: www.totalcar.rs

Brod na solarnu energiju

Türanor je naveći svetski katamaran koji za pogon koristi solarnu energiju. Dobio je ime inspirisano Tolkinovim “Gospodarima prstenova”, a znači „Snaga Sunca“. Težak je 85 tona i dugačak 31m. Opremljen je sa 38 000 visoko efikasnih solarnih ćelija. Ove ćelije pune litijum jonsku bateriju koja je toliko velika da može da pokreće brod brzinom 7,5 čvorova čak 72 sata bez sunca. Brod može da primi do 40 putnika.

Brod na solarnu energiju

Vlasnik katamarana je investitor Immo Ströher i on sa ekspedicijom ima za cilj putovanje na kome će pomoću solarne energije obići ceo svet. Türanor treba da pređe 63000 km. Dnevne izveštaje sa broda kao i fotografije sa putovanja možete pratiti na sajtu Planet Solar. (http://www.planetsolar.org/no_cache/be-part-of-it/logbook.html).

Ova ekspedicija putuje ekvatorijalnim pojasom na kojem ima najviše Sunčeve energije, a skipere na putovanju navode francuski meteorolozi koji ih savetuju kako da plove kroz trenutno najosunčanija područja.

Izvor: Portal za energetsku efikasnost

Chevrolet otvara "elektro-pumpe" na solarni pogon

Čelnici kompanije General Motors najavljuju da će neki prodajni objekti u Severnoj Americi dobiti stanice za punjenje strujom koje pokreće solarna energija. Ova inicijativa je deo projekta Green Zone gde će uz pomoć solarne energije stanice isporučivati električnu energiju za 12 vozila dnevno, a preostala struja će biti preusmerena i neće se koristiti u ove svrhe. ”Chevrolet Green Zone” će obezbediti distributerima dodatnu fleksibilnost kada je u pitanju punjenje vozila električnom energijom, a takođe će jačati posvećenost GM-a obnovljivim energetskim projektima, rekao je Chris Perry, potpredsednik u Global Chevrolet Marketing and Strategy.

Chevrolet elektro-pumpe" na solarni pogon

Joe Serra, predsednik Serra Automotive rekao je da je pitanje gde i koliko solarnih nadstrešnica treba da bude instalirano, obzirom na to da nijedna nije u stanju da generiše dovoljno električne energije za oko 4500 punjenja automobila godišnje. Američka kompanija takođe planira da investira preko 7,5 miliona dolara u preduzeće pod nazivom Sunlogics koje je odgovorno za razvoj i proizvodnju solarnih panela. "Samo jedna od ovih nadstrešnica daje dovoljno obnovljive energije za napajanje dve do tri kuće godišnje ili više od 25 % potrošnje energije naših distributera", rekao je Perry.

Između ove dve kompanije postoji partnerstvo. Sunlogics isporučuje i ugrađuje panele kod stanica za punjenje. Prema zvaničnim detaljima, GM vodi u segmentu obnovljivih izvora energije u automobilskoj proizvodnji, zato što proizvodi 1,4 % svojih američkih potreba za energijom iz obnovljivih izvora. Takođe, planiraju da udvostruče snagu iz solarnog sistema od 30 MW na 60 MW do 2015. godine. Američka kompanija već ima najveći krov sa solarnim instalacijama montiran na svojoj fabrici automobila u Saragosi, Španija.

Izvor: www.nacionalnaklasa.com

3D štampač pomoću sunca i peska pravi staklo
3D Štampač pomoću peska i sunca pravi staklo

Britanac Markus Kayser napravio je 3D printer koji stvara 3D predmete od dve stvari koje se u pustinji mogu naći u velikim količinama - sunca i peska.

Naime, ovaj student Royal College of Art u Londonu kreator je zanimljivog projekta pod nazivom Solar Sinter, kojeg pokreće sunce putem dva solarna panela.

Printer fokusira sunčeve zrake koje greju pesak sve do tačke topljenja. Pesak, nakon što se ohladi postaje staklo, što omogućava 3D printeru da proizvodi predmete od stakla prema nacrtima na kompjuteru.

Naime, dok tradicionalni 3D printeri koriste lasere za otapanje i mekšanje materijala, kao što su smola ili plastika u prahu, Kayser je shvatio da može koristiti sunčeve zrake umesto lasera, te kvarcni pesak umesto smole ili plastike, kako bi napravio finalni proizvod - 3D predmete od stakla.

Novi uređaj za solarno sinteriranje prvi put je testirao u marokanskoj pustinji, u februaru ove godine. Ohrabren rezultatima, razvio je veću i potpuno automatizovanu verziju koju pokreće kompjuter, koju je testirao dve sedmice u saharsku pustinji, blizu egipatskog grada Siwa.

Kayser zaključuje da rezultati prvih eksperimenata "predstavljaju inicijalne korake za novi solarni uređaj velikog potencijala".

Izvor: www.ekapija.com

Samsung mobilni telefon na solarnu energiju

Dizajniran kako bi simbolizovao tanak, ali ovalan i svetlucav “kamenčić”, "Blue Earth" je prvi full-touch mobilni telefon na solarnu energiju. Punjenjem putem solarnog panela, koji se nalazi na poleđini mobilnog telefona, generiše se dovoljna količina energije za razgovore bilo gde u bilo kojem trenutku.

Samsung-mobilni-na-solarnu-energiju

"Blue Earth" je izrađen od reciklirane plastike nazvane PCM, koja je dobijena iz plastičnih boca za vodu, što umanjuje korišćenje goriva i emisije CO2 u procesu proizvodnje.

Uređaj kao i punjač nemaju nikakvih štetnih supstanci poput nusproizvoda paljenja na bazi broma, berilija i ftalata.

Ova jedinstvena funkcija omogućuje korisnicima i da izračunaju svoj doprinos očuvanju šuma:

Pakovanje mobilnog telefona "Blue Earth" je malo i lagano, izrađeno je od recikliranog papira te je uključen i "5 star" energetski efikasan punjač koji pri mirovanju koristi energiju manju od 0,03W.

Izvor: www.engadget.com

Solarna farma u svemiru

Sunčeva energija koja dnevno dopre do Zemlje višestruko je veća od svih energetskih potreba moderne civilizacije, ali njeno pretvaranje u električnu energiju pokazalo se kao skupo rešenje, i ta oblast još uvek je u razvoju. Istraživači su tako došli na ideju da iskoriste zrake svetlosti u svemiru, pomoću solarnih satelita.

Iako zvuči kao naučna fantastika, solarni sateliti zaista bi mogli da budu odlično rešenje za korišćenje zelene energije.

Solarna Farma u svemiru

Kako sektor solarne energije u svetu raste po stopi od 40% godišnje, istraživači sa univerziteta Strachkleid već su napravili prve testove sa solarnim panelima koji bi skupljali svetlost, pretvarali ih u mikrotalase ili lasere, i slali na Zemlju.

U početku, manji sateliti ne bi potpuno zamenili elektrane, već bi dodavali struju tamo gde je potrebno, ili bi snabdevali strujom teško pristupačne delove. Prijemnik na Zemlji pretvarao bi mikrotalase ili laserske zrake u upotrebljivu energiju. Iako se do sada smatralo da bi za ovaj poduhvat bili potrebni ogromni solarni paneli ili čak solarna farma, istraživači tvrde da su dovoljni i mali sateliti.

U delovima kao što je pustinja Sahara, u kojoj bi mogla da se pravi vrlo kvalitetna i upotrebljiva solarna energija, teško je transportovati tu energiju dalje. Naši istraživači su se fokusirali na to kako da pravimo energiju u svemiru i da je šaljemo širom sveta, direktno na delove na koje želimo, rekao je doktor Masimilijan Vasil.

On je dodao da bi jedan manji satelit mogao da snabdeva energijom jedan manji grad.

Izvor: bizlife.rs